בז׳נבה הסברתי שהדמוקרטיה שאנחנו נאבקות עליה מוכרחה להיות כזו שמבטיחה חופש מיחס בלתי אנושי, אכזרי ומשפיל


חברות וחברים יקרים,

ערב חג החירות ותחילת חודש הרמדאן, אנחנו נמצאות בליבה של מערכה שמטלטלת כבר שבועות את המציאות הפוליטית במדינת ישראל. אל מול גל חקיקה אנטי-דמוקרטי, ואווירה ציבורית מקוטבת, מאות אלפים יוצאים יום אחרי יום לרחובות למחות נגד המהפכה השלטונית של הימין הקיצוני. מול כל אלה, ההתגייסות חסרת התקדים של החברה האזרחית בישראל, והיציאה לרחובות של מאות אלפים, מעודדת מאוד. עם זאת, ברור לנו, ואנו שבות ומזכירות, שאי אפשר לדבר על דמוקרטיה בלי לדבר על הכיבוש, ואי אפשר להיאבק למען שוויון ללא מחויבות לזכויות האדם של כל מי שחולקות את הארץ הזו, פלסטיניות כיהודיות.

>> קראו את טורה של חברת הצוות, עו״ד ג׳נאן עבדו, באתר MiddleEastEye על הכשרת הפגיעה בפלסטינים והנצחת הכיבוש בידי בית המשפט


בד בבד עם המחאה האזרחית חסרת התקדים ברחבי הארץ, בשבועות האחרונים מגיעים לוועד דיווחים על אלימות משטרתית כלפי מפגינות, ותלונות על עינויים והפרות זכויות אדם של פלסטינים תושבי השטחים הכבושים. רק בסוף השבוע האחרון ראינו איך שוטרים משולחי רסן משתמשים שוב בכוחם, ועושים את ההפך ממה שמצופה ממי שאמורים להיות אמונים על ביטחוננו, כשבירושלים ירו למוות בד״ר מוחמד ח'אלד אלעסיבי, ובתל אביב הלמו במפגינה באלות וגרמו לפציעתה. במקרה הראשון נוכחנו לגלות שלמרבה הפלא לא קיים כל תיעוד - דבר שיקשה על חקירה עניינית של האירוע ועל מיצוי הדין. במקרה השני, הגינויים הרפים מצד מקבלי ההחלטות מעלים חשש כבד שעוד מקרה של אלימות משטרתית חמורה יטוייח.

>> קראו את הטור שלי ב״הארץ״: מח״ש זקוקה לרפורמה אמיתית, לא לפוליטיזציה פסולה שלה


לצד מתן סיוע משפטי למי שחוו אלימות משטרתית בהפגנות נגד המהפכה השלטונית, וליווי פלסטינים קורבנות עינויים, החודש החל הוועד לקדם יוזמות חקיקה שונות, שחשיבותן ודחיפותן נעשות ברורות יותר בתקופה קריטית זו. ח"כ עאידה תומא-סלימאן הגישה הצעת חוק כוללת לאיסור שימוש בעינויים ביוזמת הוועד, במהלך היסטורי שנועד לתקן את אוזלת היד המתמשכת של המדינה לחוקק חוק זה בעצמה - למרות הבטחות חוזרות ונשנות לקהילה הבינלאומית. בנוסף, מספר הצעות חוק נוספות שגיבשנו יחד עם השותפות שלנו במכון זולת לשוויון וזכויות אדם גובשו, ואנו מקווים שיאומצו ויוגשו אף הן: הצעות חוק להגנה על חופש המחאה והזכות להפגין; נגד עיכובי שווא שפוגעים בעיקר בקהילות המיעוט בישראל; ולתמרוץ מח"ש לנהל חקירות מהותיות, ולא להסתפק בנוהל הרשלני של "חקירה מקדמית" בלבד, במקרים בהם שוטרים גרמו פגיעה גופנית של ממש באזרחים.

אני כותבת לכם את העדכון הזה מז׳נבה. הגעתי הנה כדי להשתתף בהליך הבחינה התקופתית של מצב זכויות האדם בישראל - הליך שעוברת כל מדינה חברה באו"ם אחת לארבע שנים, ובסופו מעבירות המדינות החברות המלצות אופרטיביות לשיפור המצב בכל מדינה. על רקע הצעות חוק שנידונו בממשלה הנוכחית, וביניהן היוזמות להקמת מיליציה פרטית הנתונה למרותו של השר לביטחון לאומי, הטלת עונש מוות לערבים בלבד, הפללת ארגונים ישראלים הפונים לבית הדין הפלילי בהאג, מתן חסינות גורפת לאנשי מערכת הביטחון, מיסוי עמותות פרוגרסיביות ועוד שלל יוזמות חקיקה אנטי-דמוקרטיות, אציג בז'נבה דו״ח מפורט ומספר המלצות קונקרטיות.

בין היתר, הסברתי בכינוס כיצד ישראל מבצעת מעצרים באופן שרירותי ומשתמשת בעינויים בצורה שיטתית נגד פלסטינים, פרקטיקות שהולבנו בפסיקות בג"ץ, מעבירה בכפייה עצירים פלסטינים מהשטחים הכבושים לתוך ישראל, בניגוד לאמנת ז'נבה, לא מתעדת כראוי חקירות ביטחוניות, לא מכירה בפרוטוקול איסטנבול, מקבלת ראיות שהושגו תוך שימוש בעינויים, מונעת גישה לצדק ולמשפט צדק, עומדת בסירובה לחוקק חוק נגד עינויים, סוגרת בשרירותיות תלונות בגין עינויים ומסרבת להעמיד לדין את האחראים לפרקטיקות פסולות אלו.

על כן, הסברתי שוב עד כמה חשוב שגם מדינות העולם יקראו לישראל לחוקק חוק נגד עינויים, להפסיק את השימוש הפסול בעינויים בישראל ובשטחים הפלסטינים הכבושים, לחדול מהעברת אוכלוסיה אזרחית משטח כבוש לתוככי מדינת ישראל, להכיר בפרוטוקול איסטנבול, לתעד חקירות, ולהעמיד לדין את האחראים לעינויים ויחס בלתי אנושי, אכזרי ומשפיל.

>> קראו את טורן של החוקרות פרופ׳ הגר קוטף וד״ר מירב אמיר ב- Intercept, המנתח את המחאה בישראל, בג״צ והשימוש בעינויים כשיטת חקירה שבשגרה על-ידי גופי הביטחון בישראל

ערב פסח ותחילת הרמדאן, הימים הינם ימים קשים ומורכבים, אבל גם ימים של עשייה, פעולה והתעוררות. הימים הללו הם תזכורת נוספת, כואבת וקשה, עד כמה המאבק להגנה על זכויות האדם בישראל ובשטחים עוד ארוך, וכמה נחוצה חברה אזרחית תוססת וערה, שתדע לעמוד חוצץ מול חקיקה אנטי דמוקרטית, מול אלימות משטרתית ומול פרקטיקות של פגיעה באדם ובכבוד. אני מזמינה אתכם ואתכן להיות שותפים לעשייה ולתמוך בעבודת הוועד, בתרומה שתאפשר לנו להמשיך ולפעול >>

אני רוצה לתרום למאבק נגד עינויים בישראל

חג שמח ורמדאן כרים,

שלכם/ן,
עו"ד טל שטיינר

מנכ"לית


מערכת ניוזלטר ITnewsletter