חברות וחברים יקרים,

היום, 26 ביוני, מציינים בארץ ובעולם את היום הבינלאומי להזדהות עם קורבנות עינויים, עליו הכריזה העצרת הכללית של האו״ם למען סולידריות עם אלו שנפגעו פיזית או נפשית מעינויים. נראה שבחודשים הארוכים מאז פרוץ המלחמה, מעולם לא היו העינויים נוכחים כל כך. ובאופן טרגי, עדויותיהם של ניצולי השבעה באוקטובר, גורלם של החטופים שטרם שוחררו, הכעס והאימה הישראליים - שחררו את הרסן בקרב חלק ממקבלי ההחלטות ונציגי כוחות הביטחון, שהובילו להוצאתה לפועל של מדיניות של עינויים ויחס אכזרי, בלתי אנושי ומשפיל כלפי העצורים מעזה המוחזקים במתקני המעצר בישראל. הביטוי הבולט ביותר לכך - אך לצערנו לא היחידי - הוא מתקן המעצר שדה תימן, שעלה לכותרות בשל מספרם הרב של העצורים שאכלס, ובשל הדיווחים שזלגו באשר לתנאי המעצר בו. רחוק יותר מהעין הציבורית ובתנאי מחיה בלתי אנושיים, מסוכנים ממש, נמצאים אלפי העצורים מהגדה המערבית המוחזקים בבתי הכלא של שב"ס. על פי הדיווחים, עשרות מביניהם כבר קיפחו את חייהם מאז פרוץ המלחמה. זהו המשבר הגדול ביותר של זכויות עצורים הזכור לנו בשלושים שנות פעילותו של הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל. 

החדשות הטובות היחידות - אשר אינן מובנות מאליהן - הן שלאחר חודשים ארוכים של מאבק עם שותפינו הרבים בחברה האזרחית, אנחנו מתחילים לראות את תחילת השינוי, ולהבין שבזכות הנחישות שהפגנו, רבות מהתופעות עליהן הצבענו מתחילות עתה להיבלם. יחד, הצלחנו לחשוף את הנעשה במתקני הכליאה ובמחנות המעצר, בתקשורת ישראלית ובינלאומית, ולהעלות את הנושא לסדר היום; פנינו למומחי זכויות האדם של האו"ם, שהתריעו בפני ישראל על הפגיעה הקשה בזכויותיהם הבסיסיות של העצורים; התנגדנו לחקיקה הדרקונית שקידמה הכנסת, קראנו להתערבותה של היועצת המשפטית לממשלה, ועתרנו לבג"ץ כנגד "חוק כליאתם של לוחמים בלתי חוקיים", שאיפשר מלכתחילה את החזקתם של העצורים בתנאים איומים אלה, ללא ביקורת שיפוטית ראויה וללא קשר עם העולם החיצון. במקביל, השמענו קול ברור המכיר בשורדי המתקפה בשבעה באוקטובר כקורבנות עינויים, הצענו להם את תמיכתנו, והעמדנו לרשותם את המומחיות הפורנזית והמשפטית שצברנו.

העתירה כנגד חוק הלוחמים הבלתי חוקיים, בשילוב עם הלחץ הציבורי המסיבי, ובכלל זה של קבוצה אמיצה של פעילים ישראלים שיצאו להפגין מול מחנה שדה תימן, הביאה את המדינה לחשוף בתגובתה כי כ- 40% ממי שהוגדרו כ״לב״חים״ מאז תחילת המלחמה שוחררו, ובפועל נעצרו לשווא. מדובר במספר ענק של 1,500 עצורים. הישג נוסף שרשמה העתירה הוא בהסכמתה של המדינה לאפשר ביקורים רשמיים במתקני המעצר של מספר בעלי תפקידים, כולל חברי כנסת, שופטים ונציגי משרד המשפטים; וההכרזה על הקמתה של ועדת בדיקה מטכ"לית לתנאי ההחזקה של העצורים. עוד קודם לכן, תוקן חוק הלב"חים ומשך מניעת המפגש של עצור עם עו"ד קוצר בשלושה חודשים - וכעת לראשונה נפתחה האפשרות לפגוש בהם ולגבות את עדויותיהם הקשות.

צפו בחברי הכנסת עאידה תומא-סלימאןאחמד טיבי ועופר כסיף קוראים אתמול במליאת הכנסת עדויות של עצורים ושל אנשים המשרתים במתקן שדה תימן, שבמהלך משותף עמנו ביקשו לציין גם על סדר יומה של הכנסת את היום הבינלאומי להזדהות עם קורבנות העינויים [לחצו על התמונות לצפייה בכל סרטון]:

ללחץ הבינלאומי היתה תרומה מכרעת לכך. בקשתו של התובע בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג להנפיק צווי מעצר נגד ראש הממשלה, שר הביטחון, ושלושת בכירי חמאס, בשל חשדות לביצוע פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות בשבעה באוקטובר ובמהלך המלחמה בעזה, הדהדה היטב באולם בית המשפט העליון, אשר כעת צריך למסור את הכרעתו בעתירה. כפי שהבהרנו, אין בכוונתנו להסתפק בצעדים המעטים והמאוחרים שעשתה המדינה; חוק הלוחמים הבלתי חוקיים אינו חוקתי, פוגע אנושות בזכויות לחירות, לחיים, לשלמות הגוף ולהליך הוגן - ודינו להתבטל.

כפי שתוכלו לקרוא בדף המידע השנתי שאנו מפרסמים היום, האתגרים העומדים לפנינו רבים, חסרי תקדים בהיקפם ובחומרתם, ואנחנו עושים כל שביכולתנו למנוע סבל והתעללות מכל אדם, בכל מצב, בישראל ובשטחים שבשליטתה. אני מזמינה אתכם במיוחד ביום הזה, ובמיוחד בעת הזו, לחזק אותנו ולאפשר לנו לקיים את פעילותנו. תרומה בכל סכום תאפשר לנו לקיים ביקור נוסף בבתי הכלא, להגיש עוד עתירה, לפרסם עוד דו״ח, לערוך עוד מפגשי הכשרה לפעילי שטח וגורמי טיפול, ולהשמיע קול צלול ומהדהד למען ישראל חופשית מעינויים.
תמכו במאבק שלנו לזכויות אדם
 

שלכם/ן,

עו״ד טל שטיינר

מנכ״לית הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל


מערכת ניוזלטר ITnewsletter