חברות וחברים יקרים,
העדכונים שאנו מוציאים בדרך כלל בניוזלטר הזה, כוללים דיווח על מאבקים שהוועד הציבורי נגד עינויים בישראל מוביל נגד עינויים ואלימות משטרתית ושלטונית, על מקרים שאנו מלוות ועל מהלכים משפטיים להשגת צדק לקורבנות. אבל העדכון הזה שונה מהרגיל, וחשוב מאין כמוהו: אתמול החליטה ועדת שרים לענייני חקיקה לקדם לקריאה טרומית שתי הצעות חוק המבקשת לפגוע אנושות בעבודתם של ארגוני זכויות אדם ולנטרל כל אפשרות לביקורת על מעשי הממשלה.
הראשונה, מבקשת להקשות על עמותות וארגוני זכויות אדם לעתור לבתי משפט. לפי ההצעה, בתי משפט לא יהיו מחויבים לדון בבקשות שיגישו עמותות שעיקר המימון שלהן מגיע מישות מדינית זרה, כך שהן עלולות להיוותר ללא סעד חוקי במגוון רחב של סוגיות משפטיות. בנוסף, לפי ההצעה, תרומה שקיבלה עמותה מישות מדינית זרה תהיה חייבת במס בשיעור של 80%, אלא אם שר האוצר — באישור ועדת הכספים של הכנסת — יקבע אחרת.
ההצעה השנייה, נועדה לכאורה, להגן על חיילים ונבחרי ציבור שעלולים להיפגע מפעילות בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג בשל עניין הנוגע למעשה או מחדל שנעשו במסגרת עבודתם, שירותם או סיועם למדינת ישראל. בפועל, ההצעה מבקשת לסכל כל פעולת חקירה של בית הדין כלפי מקבלי ההחלטות הבכירים בישראל, באמצעות, בין השאר, הפללת אזרחים פרטיים שמוסרים מידע לבית הדין או מעמידים אמצעים אחרים שיסייעו לו (לכאורה אפילו באופן עקיף לחלוטין, למשל על ידי פרסום דוח ציבורי או כתבה בעיתונות על פעולה לא חוקית של המדינה) - בעבירה שעונשה עד חמש שנות מאסר.
מטרת הצעות החוק ברורה: הממשלה מנסה לסתום לנו את הפה ולשתק את המאבק שלנו למען זכויות אדם. זה לא מפתיע, מפני שבשלושים השנים האחרונות, וביתר שאת מאז המלחמה שפרצה ב- 7 באוקטובר 2023, אנחנו מנהלים מאבק קשה ובלתי מתפשר, שחלק ניכר ממנו בעל היבטים משפטיים ומוכרע בין כותלי בית המשפט. העבודה שלנו כבר רשמה הישגים רבים, לרבות כאלה שהביכו את הממשלה ואת מערכת הביטחון, וחשפו אותן בקלקלתן. ההיסטורי שבהם הוא כמובן פסיקת בג״צ המיתולוגית במה שזכה לכינוי ״בג״צ העינויים״, במסגרתו אסר בית המשפט על שימוש בעינויים ככלי בכל תנאי ומצב. והאחרון, ואולי הדרמטי ביותר, הוא העתירה המתנהלת של הוועד הציבורי נגד עינויים ואחרים נגד חוק הלוחמים הבלתי-חוקיים, שחשפה את מספרם העצום של העצורים הפלסטינים מעזה בבתי המעצר בישראל, ובהמשך את מספרם של אלה ששוחררו מבלי שכלל הוגש נגד כל כתב אישום, כלומר נעצרו - וחלק גם עונו - לשווא.
קו ישיר מחבר בין שתי הצעות החוק האלה - להשתיק ביקורת מבחוץ, להשתיק ביקורת מבפנים. לכן העדכון הזה הוא גם קריאת חירום - כשהממשלה מנסה לסתום לנו את הפה, אנחנו מוכרחים להראות שקהילת זכויות האדם חזקה ובועטת, ושציבור גדול מאמין בזכויות האדם ומוכן להיאבק עליהן, גם כשהמצב קשה. לכן אנו פונות אליכן וקוראות לכן, דווקא ברגע הזה, לתמוך בנו בתרומה חד-פעמית או קבועה, ולחזק את המאבק שלנו, גם נגד הפרות של זכויות אדם ועינויים, וגם אל מול הניסיונות להשתיק אותנו.
תרומה ותמיכה בוועד נגד עינויים היא הבעת אמון בעבודה שלנו, היא תחזק אותנו ותאפשר לנו לעמוד מול ניסיונות ההשתקה הללו, היא תיתן לנו כוח ומשאבים להגיש עוד עתירות, להמשיך לפעול ולעשות הכל כדי להשיג צדק לקורבנות
|
|
ביום רביעי הקרוב יעלו ככל הנראה ההצעות להצבעה בכנסת בקריאה טרומית. נעדכן כמובן בכל התפתחות ועד אז - תרמו, ושתפו את המייל הזה עם חברים וקרובים. ביחד נגדיל את המעגל, ונחזק את זכויות האדם בימים שבהם מנסים לכרסם בהן ולפגוע בנו.
בנוסף, שותפינו בתנועת ״זזים - קהילה פועלת״ העלו לאוויר קמפיין נגד החוקים הללו, במסגרתו הם קוראים לכל חברות וחברי הכנסת: הצביעו נגד הצעות החוק שיחסלו את ארגוני החברה האזרחית וזכויות האדם - אל תתנו יד לסתימת פיות ולהרס התשתית הדמוקרטית של ישראל. להצטרפות לקמפיין לדרישה מחברי הכנסת, לחצו כאן או על התמונה >>
|
|
שלכם/ן,
עו״ד טל שטיינר מנכ״לית הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל
|
|
|